Õun - Kasper

Õun · Kasper

Aretatud Märjamaal Asta Kase poolt. Sordina registreeritud 2007. aastal. Soovitatavate sortide nimekirjas alates 2010. aastast perspektiivsordina.

Õun keskmise suurusega (keskmine kaal 80-110 g) munajas tömbi tipuga. Rohekaskollasel põhivärvusel on enamasti vähesed pruunikaspunased katkendlikud jooned. Viljaliha rohekaskollane, hapukasmagus ja mahedalt vürtsikas. Vili valmib augustis. Pika kasutusajaga ja maitselt üks parimaid suviõunu. Üle valminult võib vili praguneda.

Puu on keskmise kasvutugevusega, puul oksad hea asetusega.

Sort varaviljakas ja saagikas (keskmine saak puult 15-20 kg) Talvekindlus hea. Pika õitsemisaja tõttu on kevadiste öökülmade mõju saagile väiksem. Ebasoodsatel aastatel kahjustub õunapuu-kärntõvest.

  • Õun (Malus domestica Borkh.)
  • Eestis aretatud sort
  • Suvisort
  • Kehtivas soovitussortimendis perspektiivsordina (P)
  • Säilik olemas Polli aiandusuuringute keskuses
  • Istutusaasta: 2005

Sirvi järgmist »

Kommenteeri sorti


Kaido:
Õun, millel on Martsipani välimus ja Krügeri tuviõuna meenutav magushapu maitse. Õuna vaadates ootaks mesimagusat suutäit, kuid võta näpust! Ei annaks ülemäära kõrget hinnet. Alles üleküpsena puu alla varisedes omandab magusa maitse. Sordil on terve hulk puuduseid. Õunad pakatavad juba puu otsas lõhki ning mahla lõhn meelitab kohale rohkest herilasi, kes närivad aukusid ka veel tervetesse viljadesse. Õunu ründavad (välimuse tõttu?) ka linnud. Õunad varisevad väga kergesti. Positiivse poole pealt ehk seda. et kannab igal aastal. (28.04.15 / Tartumaa)

Maili:
Äärmiselt tore sort. Suveõuntest lemmik. NIi välimus kui maitse on väga head. Viljaliha on kargepoolsem, aga samas väga sööjasõbralikult meeldiv, mahlane ja väga maitsev. Selline suvine Kuldreneti vennake. Puu ise on uskumatult tubli. On kandnud istutamisest peale igal aastal korralikult. Viljad valmivad umbes Valge Klaariga samal ajal. (08.11.14 / Pärnumaa)

Priit:
Suvisort. Mulle meeldib, kuid äriaeda ei sobi. Puu alla kukkunud õun on hea ja valmis. (07.02.13 / Tartu)