Õun - Katre

Õun · Katre

Aretatud EMÜ Polli aiandusuuringute keskuses (aretaja Kalju Kask). Sordina registreeriti 2007. aastal. Sort on Eesti sordikaitse all. Soovitatavate sortide nimekirjas alates 2005. aastast koduaia sordina

Õun on keskmise suurusega (100–150 g). Kujult ümmargused, mõne madala kandiga õunad on rohekaskollased, millel on laialdaselt tumedam puna. Päikseküllastel suvedel katab puna kogu õuna. Aias katab õunu sinakas vahakiht. Viljaliha rohekasvalge, tihe, magushapu maitsega. Õun sisaldab keskmiselt 7 % suhkruid ja 10 m% C-vitamiini 100 g toorkaalu kohta. Parim koristusaeg jääb tavaliselt septembri lõppu. Hea maitse kujuneb välja talve teisel poolel.

Puu on keskmise kasvutugevusega kuni tugev, hõreda võraga.

Väga hea säilivusega talisort. Saagikus keskmine(keskmine saak puult 15-20 kg) aastati ebaühtlane. Nii puu kui ka õied hea talvekindlusega. Haiguskindlus hea, mõnel aastal esineb vähesel määral õunapuu-kärntõve ja puuviljamädaniku kahjustust. Sort on Eestis hinnatud ja teda on viimastel aastatel istutatud paljudesse äriaedadesse.

  • Õun (Malus domestica Borkh.)
  • Eestis aretatud sort
  • Talisort
  • Kehtivas soovitussortimendis koduaiasordina (K)
  • Säilik olemas Polli aiandusuuringute keskuses
  • Istutusaasta: 2003
  • Säiliku nr: EST1959
  • Säiliku passiandmed SESTOs

Sirvi järgmist »

Kommenteeri sorti


Sirje:
Sain ilmselt vale sordi, sest õunad on hapud ja kehva maitsega. Õunte värvus põhiliselt kollakasroheline, punast väga vähe. Esimesed õied ilmusid puule alles 8 aastat pärast istutamist. Olen pettunud. (26.01.19 / Tartu linn)

Lea:
Siis ma vist sain Katre pähe aiandist mingi vale sordi. On talveõun ja välimus ilus ja õunad suured, aga maitse alla keskmise, üpris sarnane Tartu Roosiga, hapu ja igav, mina igatahes olen oma õunapuus väga pettunud. (25.02.16 / Jõgeva)

Kaido:
Minu aia noorepoolse puu saagikus on siiani olnud pigem alla keskmise, kuigi jah, igal aastal on puu siiski saaki andnud. Säilib aprillini. Väga magus, peaaegu happevaba - umbes nagu Tiina. Meeldiv magus suutäis, kuid mitte liiga suures koguses, sest vähese vürtsikusega magemagusast maitsest saab ruttu villand. (28.04.15 / Tartumaa)

Mari:
Tõepoolest külmakindel. Õun hea maitsega. (20.08.14 / Lääne-Virumaa)

Priit:
Üsnagi kindel sort. Õied kannatavad ka öökülma. Maitse hea. (07.02.13 / Tartu)