Must sõstar - Pamjati Vavilova

Must sõstar · Pamjati Vavilova

Sordi (‘Pamjat Vavilova’, original: Память Вавилова) aretasid A. Voluznev, N. Zazulina ja G. Raintšikova Valgevene aiandusinstituudis sortide ‘Paulinka’ ja ‘Belorusskaja sladkaja’ ristamisel. Registreeritud sordina 1991. aastal., Eestis registreeritud tuntud sordina sordikirjelduse alusel 2013.aastal. Polli sordikollektsioonis 1990. aastast. . Eestis kasvatamiseks soovitatavate sortide nimistus 2001. aastast.

Viljad on mustad, läikivad, õhukese kestaga, keskmise suurusega kuni suured (keskmine mass 1,1 g), asetsevad lühikestes kuni keskmise pikkusega kobarates võrdlemisi tihedalt (keskmine õite arv kobaras 5,2), küllaltki ühtlase suuruse ja valmivusega, korjatavad nii üksikmarjana kui ka kobaratena, sisaldavad keskmiselt 8,6 % suhkruid, 2,8 % happeid ja 160 mg C-vitamiini 100 g toorkaalu kohta. Viljaliha mahlane, magushapu maitsega. Hea töötlemissort.

Põõsas on keskmise kasvutugevusega ja püstise kasvulaadiga. Lehed helerohelised, veidi kummis. Leherootsud ja pungad violetsed. Asendusvõrseid annab keskmisel hulgal.

Sort on keskvalmiv, hea ja stabiilse saagikusega (keskmine saak 3,0 kg põõsalt), talvekindel, hea vastupidavusega antraknoosile ning suhteliselt vastupidav karusmarja-jahukastele ja sõstra-pahklestale. Sobib hästi masinkorjeks. Käsitsi ebamugav korjata.

  • Must sõstar (Ribes nigrum L.)
  • Introdutseeritud sort
  • Kehtivas soovitussortimendis äri- ja koduaiasordina (ÄK)
  • Säilik olemas Polli aiandusuuringute keskuses
  • Istutusaasta: 2008

Sirvi järgmist »

Kommenteeri sorti